Z AKCIÍ »
Jedlá v lete - Ľubka Balážová

Studená krémová cukinová polievka

2 – 3 mladé cukiny /mladá tekvica  /patizón...

½ l ryžového /pohánkového /iného rastlinného mlieka /RAW kešu či iného orieškového mlieka...

1 avokádo

1 – 2 pl umeoctu

Štipka zeleného korenia

Viazanička čerstvého kôpru /čerstvé bylinky podľa chuti

 

Tekvicu (alebo inú zeleninu) na jemno nastrúhame, alebo rozmixujeme. Zriedime rastlinným mliekom, zjemníme nastrúhaným /prepasírovaným avokádom a ochutíme umeoctom a zeleným korením. Pred podávaním ju prevoniame čerstvo nasekaným kôprom či inými bylinkami.

Tip: hotovú polievku môžeme jemne posypať vločkami zelenej riasy Nori alebo červenej riasy Dulse.

 

Tekvicovo - mrkvová omáčka

2 – 3 mrkvy /alebo kúsok hokkaida /batatu...

1 kg letnej tekvice (bielej) /cukiny /kvaky...

Kúsok riasy Wakame

¼  l vody

2 tégliky tofunézy /alebo 3 – 4 dl domácej rastlinnej majonézy /rastlinnej smotany

7 – 14 guľôčok borievky a pár bobkových listov /iného obľúbeného korenia

1 pl sušeného lahôdkového droždia

Trocha shoyu omáčky alebo umeoctu

1 – 2 strúčiky cesnaku, alebo bylinky podľa chuti

 

Zeleninu očistíme a aj so šupkou a jadierkami nastrúhame na jemno. Varíme ju spolu s riasou, bobkovým listom a borievkou 8 – 12 minút. Pridáme do nej lahôdkové droždie, tofunézu, ochutíme ju shoyu omáčkou alebo umeoctom, cesnakom alebo bylinkami,  riadne premiešame. Podávame so strukovinovými „rezňami“ J.

 

Hrachové „rezne“

 

1 šálka hrachovej /cícerovej /šošovicovej /inej strukovinovej múky (alebo čerstvo pomletej lúpanej strukoviny – červenej či žltej šošovice, hrachu...)

1 pl zlatých ľanových semiačok čerstvo pomletých

1 čl bylinkovej soli /alebo himalájska soľ + bylinky podľa chuti

Vody podľa potreby

Za hrsť vňatí, napríklad: mrkvovej /reďkovkovej /z mladých domácich kalerábov či cvikle /alebo divokých zelenín, ako: kuračku /žihľavu /koziu nohu /portulu záhradnú...

Teplostabilný panenský olej na vyprážanie, napríklad kokosový /ryžový /horčičný /avokádový...

(pre zmenu chutí môžeme pridať prelisovaný cesnak; sušené lahôdkové droždie; trocha miso pasty... – vždy niečo iné podľa momentálnej chuti a možnosti zásob J)

 

Strukovinovú múku a čerstvo pomletý ľan zmiešame, ochutíme bylinkovou či inou soľou a zriedime vodou tak, aby nám vzniklo cestíčko hustejšie, ako palacinkové. Pridáme doň vňate, buriny či byliny a necháme chvíľu postáť. Na nepriľnavej panvici necháme zohriať trocha  oleja a z oboch strán pražíme na ňom malé „rezníky“ z odstáteho cesta. Po opražení ich necháme položené na savom papieri. Podávame k omáčkam a všade tam, kde sa nám hodí niečo chrumkavé.

 

Tip: ak sa budeme chcieť viac zohriať,  pridáme do cesta trocha oleja. Na plech vystlaný papierom na pečenie lejeme kolieska z hustejšieho cesta a necháme ich upiecť v rúre.

 

Kukuričná knedľa

1 šálka uvareného pšena /ryže natural /pohánky /inej obilniny alebo pseudoobilniny

2 – 3 šálky BIO kukuričnej krupice /alebo instantnej kukuričnej kaše /polenty /strúhanky

Troška soli

 

Do uvarenej a vychadnutej obilniny (napríklad nedojedenej prílohy) zamiešame trošku soli a toľko kukuričnej krupice /polenty /strúhanky, aby vzniklo husté cesto. Hnetieme ho, kým nám vznikne tuhá guľa. Mokrými, alebo naolejovanými rukami z nej vytvoríme valčeky (alebo iné tvary podľa vlastnej fantázie). Varíme v osolenej vode 7 – 21 minút (podľa veľkosti a hrúbky), kým vypláva na povrch. Hotovú knedľu necháme chvíľu postáť, aby sa odparila nadbytočná voda.

Podávame ju namiesto bežnej knedle ako prílohu, alebo s rozvareným ovocím na spôsob slivkových či iných ovocných guliek ;o)

 

Cukinový „puding“ s rastlinným jogurtom

1 – 2 cukiny /alebo mladé tekvičky /hokkaido /patizóny...

1 – 2 pl pšena

2 – 3 pl gaštanovej múky /alebo mandľovej /lieskoorieškovej /vlašskoorechovaj /šáchorovej...

2 dl vody

Štipka soli, štipka pravej vanilky

400 ml Sojade jogurt ochutený /alebo biely – ochutíme 1 pl javorového /jakonového /iného sirupu

Pár kvapiek esenciálneho oleja doTERRA – napríklad divoký pomaranč + limeta /citrón /grep...

 

Pšeno prepláchneme, vložíme ho do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme nakrájané cukiny, štipku soli a varíme 12 – 15 minút. Do hmoty primiešame gaštanovú či inú „paleo“ múku, necháme zovrieť a vypneme. Po vychladnutí (pod 42 °C) hmotu zriedime jogurtom a rozmixujeme na hladko. Dochutíme esenciálnym olejom a ak treba, dosladíme.

 

Cukinový čoko – mätový krém

1 – 2 cukiny /alebo mladé tekvičky /hokkaido /patizóny...

1 – 2 pl pšena

2 – 3 pl datľovej pasty alebo sušených datlí

2 – 3 pl gaštanovej múky /alebo mandľovej /lieskoorieškovej /vlašskoorechovaj /šáchorovej...

2 dl vody

Štipka soli, štipka pravej vanilky

60 g kakaovej hmoty /alebo kakaové maslo + neodtučnené kakao /vysokopercentnú RAW čokoládu...

Pár kvapiek esenciálneho oleja doTERRA, napríklad mäta + citrón /mäta + limeta /mäta + kardamon...

 

Pšeno prepláchneme, vložíme ho do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme nakrájané cukiny, datle alebo datľovú pastu, štipku soli a varíme 12 – 15 minút. Do hmoty primiešame gaštanovú či inú „paleo“ múku, necháme zovrieť a vypneme. Po vychladnutí (pod 42 °C) do hmoty pridáme kakaovú hmotu (alebo kakaové maslo + kakao), počkáme, kým sa rozpustí a rozmixujeme ju na hladko. Dochutíme esenciálnym olejom a ak treba, dosladíme.

Tip na servírovanie: do dezertných pohárov vrstvíme striedavo tmavú a svetlú hmotu, vrch ozdobíme rastlinnou (ryžovou /kokosovou /kešu...) šľahačkou a jedlými kvetmi.

Tip: ak vymeníme kakaový prášok za karobový, môžeme hmotu osladiť oveľa menej J

 

„Oleofola“ – osviežujúca domáca verzia „kofoly“ s esenciálnymi olejmi

1 pl melasy

1 pl jablčného octu

1 pl datľového sirupu (pre melasomilov netreba, stačí viac melasy J)

2 – 3 kvapky esenciálneho oleja ON GUARD + 1 až 2 kvapky oleja podľa chuti či potreby, napríklad: citrón /kardamon /škorica /klinček...

1 l vody, alebo podľa potreby

Všetky suroviny premiešame a s chuťou popíjame ...