Z AKCIÍ »
Ochutnávka s Ľubkou 12.2.2016

Cviklo-mrkvo-petržlenová polievka

1 cvikla (cca ¼ kg)

2 – 3 mrkvy

2 – 3 petržleny

(kúsok feniklovej buľvy alebo cibule – nemusí byť)

kúsok riasy wakame alebo arame

cesnaková alebo bylinková soľ, prípadne soľ + strúčik cesnaku

1 čl tymiánu (oregana, saturejky... alebo inej obľúbenej bylinky)

1 l vody

Na dochutenie: umeocot alebo sladký ryžový ocot

 

Na jemno nakrájanú  vložíme do studenej neosolenej vody. Po zovretí pridáme riasu, varíme 7 – 10 minút. Osolíme, povaríme ešte ďalších 7 až 10 minút a vypneme. Časť alebo celú polievku môžeme na hladko rozmixovať, alebo prepasírovať. Dochutíme ju bylinkami, umeoctom a ryžovým octom, prípadne citrónom.

Feniklo –knedlo – zelo J

 

2  - 4 buľvy feniklu (alebo aj kúsok inej zeleniny, napríklad zeler, cvilka...)

2 – 3 cibule

2 pl panenského sezamového (alebo iného teplostbilného) oleja

1 pl tamari omáčky, alebo 1,5 až 2 pl shoyu omáčky

 

1 pl oleja vymastíme plech a poukladáme naň na štvrtky nakrájaný fenikel (po vláknach  - vzniknú nám z nej 4 časti podobajúce sa na kuraie stehno aj s kosťou J), prípadne aj iný druh zeleniny.  Vložíme do rúry a pečieme pri 170 – 180 °C asi 45 až 65 minút.  Na druhej pl oleja opražíme na rezance nakrájanú cibuľu, ochutíme ju tamari alebo shoyu omáčkou a vylejeme na pečúcu sa zeleninu na posledných 10 minút pred vypnutím. Podávame napríklad s dusenou kapustou a obilnou knedľou.

Obilná knedľa

1 šálka uvareného obilia (mali sme pšeno, môže byť ryža, pohánka, quinoa, kamut...)

1 šálka čerstvo pomletého obilia (mali sme ryžu natural, môže byť pohánka, guinoa, špalda...)

Štipka soli

 

Do uvareného a vychladnutého pšena (či inej obilniny, ryže...) zamiešame štipku soli a čerstvo pomletú múku. Vytvoríme hustú hmotu, ktorú natlačíme do formičiek (alebo bábovkovej formy / srnčieho chrbáta...), prípadne tvarujeme knedličky a naparíme. Podľa veľkosti knedličiek paríme 12 až 36 minút. Ak sú vo forme, môžeme ich vyvariť. Kto má rád chrumkavé konzistencie, môže si knedličky zapiecť.

Podávame ich ako prílohu k omáčkovým či šťavnatým jedlám, alebo na sladko s duseným čerstvým či sušeným ovocím  a makom / orechami... – ako šulance či plnené knedličky.

Dusená kapusta

1 hlávka kapusty

2 – 3 cibule

1 pl kvalitného teplostabilného panenského oleja (sezamový, arašidový, ryžový...)

3 – 5 klinčekov

1 čl rasce alebo mahá korenia, prípadne 2 – 3 bobkové listy

2 čl umeoctu

1 pl jablčného octu

Pár kvapiek pomarančového esenciálneho oleja (wild ofage) doTERRA /alebo iného podľa chuti

(1 čl až 1 pl obilného sladu alebo sirupu – podľa chuti)

 

Cibuľu si speníme na oleji, hodíme na ňu koreniny, pridáme rezance kapusty, ak treba – dosladíme. Ak je suchá, podlejeme ju trochou vriacej vody. Dusíme pod pokrievkou do mäkka (15 – 20 minút). Po vypnutí kapustu ochutíme umeoctom a jablčným octom. Nakoniec ju prevoniame esenciálnym olejom.

 

Sezamové kôpky s karobom

 

1 šálka uvareného pšena (alebo ryže, ovsenej, kukuričnej či inej kaše)

½ šálky tahini (sezamovej pasty – prípadne mandľovej, konopnej, orieškovej....)

½ šálky na sucho opražených sezamových semiačok (alebo konopných, sekaných orieškov...)

½ šálky obilného sladu alebo sirupu, prípadne sirupu javorového, datľového...

½ šálky karobového prášku

Štipka soli, štipka kardamonu alebo obľúbeného doTERRA oleja (napr. mätový, zázvorový...)

 

Všetky ingrediencie zmiešame do hmoty – ak treba, zriedime ju trochou prevarenej vody, alebo zahustíme ešte karobom či tahini. Tvarujeme z nej kôpky, ktoré obaľujeme v karobe, prípadne pražených semiačkach a podávame (so širokým úsmevom a s karobovými fúzikmi od ochutnávania J)