Z AKCIÍ »
Namaľujme si farby jesene aj na tanieri

Polievka zelená živá

 

1 – 2 petržleny

2 – 3 kelové listy (kučeravý, hlávkový alebo pár kúskov ružičkového)

Za hrsť feniklovej vňate (alebo môže byť kôpor či iná voňavá vňať)

1 zrelé avokádo

2 – 3 čl prášku z mladého jačmeňa

1 l vlažnej vody

1 – 2 čl umeoctu

 

Vo vode rozmixujeme nakrájaný petržlen, po chvíľke pridáme listy. Ak sú takmer hladké, pridáme vňate, nakoniec všetko zjemníme avokádom. Tesne pred podávaním rozšejkrujeme, alebo primixujeme prášok zo zeleného jačmeňa (pšenice, ovsa...), dochutíme umeoctom a podávame – najlepšie vždy úplne čerstvú.

Topinamburovo – hrachový nákyp

 

1 kg topinambur

1 čl rasce (bežnej, alebo rímskej či čiernej)

Za 2 šálky hrachovej kaše, alebo hustej hrachovej polievky

(= suchý hrach uvarený s riasou kombu a mahá korením, koriandrom či rascou)

1 – 2 pl tekvicovej  (slnečnicovej; ľanovej; sezamovej...) múky, alebo čerstvo zomleté semiačka

½ kg hokkaida, alebo inej tekvice na pečenie

2 pl sezamového (ryžového, slnečnicového...) panenského oleja

Umeocot, alebo Tamari či shoyu omáčka na dochutenie

 

Topinambury umyjeme, nakrájame na kúsky, posypeme rascou a upečieme na pekáči s polovicou oleja. Hrachovú kašu dochutíme umeoctom či sójovou omáčkou, zahustíme semiačkovou múkou a zjemníme druhou polovicou oleja.  Keď topinambury zmäknú, uložíme na ne hrachovú vrstvu. Vrch ozdobíme mesiačikmi tekvice a zapečieme. Podávame s mrkvovým, kapustovým či iným pickles.

 

Mrkvové „tvarohové“ pickles

 

Mrkvu nastrúhame, pokvapkáme sladkým ryžovým octom, riadne premiešame a zaťažíme. Ryžový ocot dáva jedlám „tvarohovejšiu“ chuť.

 

Dvojfarebný fazuľový krém

 

2 šálky uvarenej fazule (alebo z pohára či konzervy)

½ šálky kokosovej smotany

Štipka soli, alebo pár kvapiek umeoctu

Kokosový cukor a/alebo obilný slad či yakonový / kokosový / javorový sirup podľa chuti

1 pl kakaového masla

2 - 3 pl kvalitného kakaa

Nemusí byť – 1 pl prášku z lucumy, esenciálny olej

 

Fazuľu uvarenú s riasou úplne do mäkka rozmixujeme na hladko spolu so štipkou soli či umeoctom.

Hmotu rozdelíme na 2 časti:

Prvú zmiešame s kokosovou smotanou, kokosovým cukrom, a štipkou pravej vanilky. (Ak je príliš riedka, alebo ju chceme výživnejšiu, zahustíme práškom z lucumy).

Druhú rozmixujeme s mierne roztopeným kakaovým maslom, kvalitným kakaom a osladíme podľa chuti (javorovým sirupom, obilným sladom, kokosovým či yakonovým sirupom... Do hotovej môžeme kvapnúť trocha esenciálneho oleja (zázvorový; škoricový; mätový...) Podávame ozdobené jedlými kvetmi (sedmikráskou, nechtíkom, ružou...)