Z AKCIÍ »
Zelené burinky, farebné kvietky 19.4.2018

Feniklovo – reďkovková biela polievka

1 väčšia alebo 2 menšie buľvy feniklu

1 - 2 biele guľaté reďkovky, alebo kus daikonu

1/4 kg stonkového zeleru

za hrsť vňatí z reďkovky, alebo žihľavy /cesnačky /kuračky /lobody...

kúsok riasy wakame

1/4 čl himalájskej soli

1/2 l vody

1/2 l hustejšieho rastlinného mlieka (dali sme rýžovo - mandľové), alebo 2 dl rastlinnej smotany

1/2 čl čiernej rasce /horčičných semiačok /anízu /inej obľúbenej koreniny

 

Hrniec mierne zohrejeme, dno posypeme koreninou a soľou, zasypeme rezancami z feniklu a reďkovky. Zalejeme ich vriacou vodou s riasou, povaríme 7 minút. Pridáme kúsky stonkového zeleru. Ak chceme v polievke kúsky, o 5 - 7 minút primiešame na tenké rezance nakrájané vňate alebo divokú zeleninu, dolejeme rastlinným mliekom alebo rastlinnou smotanou. Po zovretí vypneme.

Ak chceme polievku krémovú, rozmixujeme jej časť, alebo celú, na hladko.

Hotovú dochutíme umeoctom, prípadne trochou šťavy z BIO citrónu alebo ovocným octom.

 

Tip: ak uberieme vodu a pridáme hustejšiu rastlinnú smotanu, vznikne nám omáčka / prívarok.


Zelené halušky

4 - 6 hrstí divokej zeleniny alebo vňatí, burín (napríklad žihľavy /medvedieho cesnaku /reďkovkových vňatí /lobody /cesnačky /kuračky /mladých lipových či brezových lístkov... - max 3 druhy)
1 pl čerstvo pomletých ľanových semiačok

1/2 kg čerstvo pomletej svetlej pohánky (môže byť aj 2 - 3 pl čerstvo pomletej quinoi /jemných ovsených vločiek s klíčkami /šošovicovej múky...)

½ čl himalájskej soli

1 čl citrónovej šťavy

Voda podľa potreby (asi 150 ml ?)

 

Vňate či listy rozmixujeme vo vode s trochou citrónovej šťavy (aby zostali pekne zelené) a soľou. Vylejeme ju do čerstvo pomletej pohánky či inej obilniny a premiesime. Cesto by malo byť podobné, alebo mierne hustejšie, ako bežné haluškové.

 

Do vriacej osolenej vody s trochou oleja hádžeme halušky. Len čo vyplávajú na povrch, scedíme ich.

Podávame ich ako prílohu ku šťavnatým jedlám, s kyslou kapustou a tempehovými /zelerovými oškvarkami, s rôznymi omáčkami...

Tip: ak urobíme cesto veľmi husté, môžeme ho rozvaľkať a krájať z neho hrubé rezance.

 

Avokádová „omáčka“ na studeno

1 väčšie zrelé avokádo

1 mrkva

2 čl umeoctu

1 pl sušeného lahôdkového droždia

Za hrsť divokej zeleniny alebo vňatí (napríklad zádušníku /žihľavy /medvedieho cesnaku /reďkovkových vňatí /lobody /cesnačky /kuračky /mladých lipových či brezových lístkov... - max 3 druhy)

 

Avokádo popučíme, pridáme doň nastrúhanú mrkvu, pokvapkáme umeoctom, posypeme lahôdkovým droždím. Riadne premiešame. Nakoniec primiešame na rezance nakrájané vňate, listy, buriny...

 

Hotovou hmotou ochutíme pohánkové halušky, pre viac bielkovín pridáme na vrch na kocky nakrájané tofu. Alebo ju použijeme ako nátierku.

 

Tip: s bielou zeleninou viac vynikne zelené avokádo a zelinky - namiesto mrkvy môžeme použiť napríklad kvaku /bielu reďkovku /vodnicu...

 

„Spomienky na nugetu“ – bleskový arašidový dezert

1 pohár arašidovej pasty (jemnej /chrumkavej s kúskami /s kokosom...)

2 pl obilného sladu, napríklad ryžového /špaldového /kukuričného...

1 pl kvalitného plnotučného kakaa /alebo ½ na ½ kakao s karobom

Štipka soli

Pár kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti

 

Arašidovú pastu zmiešame so sladom a štipkou soli. Rozdelíme ju na 2 časti. Prvú prevoniame esenciálnym olejom podľa chuti, napríklad Citrus Bliss /divoký pomaranč /tangerínka...

Druhú časť zafarbíme kakaom /karobom a prevoniame olejom podľa chuti, napríklad feniklom /zázvorom /čiernym korením...

 

Z jednej aj druhej hmoty tvarujeme guľky dvoch farieb, alebo si naberieme z každej hmoty kúsok a vzniknú nám guľky melírované ;o)

Ak sa nám nechce „guľkovať“, robíme z hmoty kôpky na dezertné tanieriky. Ozdobíme jedlými kvetmi.

Tip: z mandľovej hmoty budú pripomínať chuť marcipánu, z lieskoorieškovej pasty chuť nugátu, z pasty z čierneho sezamu chuť maku.

 

„Káva“ z púpavového koreňa

Korene púpavy riadne vydrhneme kefkou.

Postup

a / horká púpavová „káva“: utierkou osušené korene dáme do rúry a pečieme ich do hneda. Ak už je koreň krehký a láme sa, vypneme a necháme vychladnúť. Polámeme ich a vložíme do mixéra, alebo na jemno podrvíme či pomelieme. Za 1 – 2 čl prášku z púpavy povaríme 10 minút vo vode. Vývar precedíme a pijeme čistý, alebo s rastlinným mliekom či trochou rastlinnej smotany.

 

b/ nasladlá „nekáva“: umyté korene nakrájame na tenké plátky a vložíme do studenej vody na 2 – 8 hodín. Opláchneme, presušíme v utierke. Na sucho ich pražíme do hneda, alebo ich upečieme v rúre. Hotové rozmixujeme, alebo na jemno podrvíme či pomelieme. 1 čl prášku zalejeme vriacou vodou. Po chvíľke scedíme a podávame s úsmevom ;o)