Z AKCIÍ »
GRILOVAČKY, OPEKAČKY, BABIE LETO

„Lečoidná gulášová“ polievka

 

1 pór /alebo 1 – 2 cibule

Kúsok hokkaida /alebo inej tekvice

1 – 2 papriky

1 – 2 rajčiny

2 čl mahá korenia /alebo celej mletej rasce /koriandrových semien

2 čl mletej čerenej papriky /kto má rád, zmieša je s údenou alebo pálivou

1 pl ryžového /sezamového /podzemnicového /iného panenského teplostabilného oleja

1 čl soli

1 čl sušeného tymiánu /majoránu /saturejky..., alebo 1 pl čerstvých byliniek

1 l vriacej vody s kúskom riasy wakame

(na dochutenie môže byť: umeocot /tamari omáčka /shoyu omáčka /miso pasta...)

 

Zohrejeme olej, posypeme ho mahá korením (alebo rascou či koriandrom), pridáme rezance póru /cibule. Pražíme do sklovita. Pridáme tekvicu nakrájanú na kúsky, posolíme, riadne prehrejeme. Posypeme ju červenou paprikou, prikryjeme pokrievkou, zmiernime plameň. Občas premiešame, po 5-tich minútach pridáme tenké rezance papriky, o 3 – 5 minút paradajky. Zalejeme vriacou vodou s riasou. Necháme mierne variť ešte 5 – 7 minút a vypneme. Do hotovej polievky rozdrvíme bylinky.

 

Kto chce zvýrazniť:

  • mierne kyslú chuť paradajok, dochutí polievku umeoctom
  • „mäsovú“ chuť, pridá miso pastu alebo tamari omáčku
  • nasladlú chuť zeleniny, ochutí ju shoyu omáčkou

 

Typ: ak použijeme iba ½ množstvo vody a pridáme do nej uvarenú fazuľu  alebo cícer, dostaneme výdatný sýty guláš J  Znížime množstvo soli, ak je strukovina už slaná!

Grilované všeličo

Marináda: tamari, shoyu, teriyaki omáčku, alebo miso pastu zmiešame s bylinkami podľa chuti, prípadne s prelisovaným cesnakom. Kto chce, pridá si trocha kvalitnej horčice.

 

Zelenina podľa chuti – my sme mali hokkaido, cukinu, cibuľu, hrubostenné farebné papriky. Môže byť napríklad aj baklažán, šampiňóny, na tenké plátky nakrájaný zeler, paštrnák, cvikla...

 

Bielkoviny – seitan, „robi mäso“, rastlinné klobásky, rastlinné párky či salámy, tofu, tempeh...

 

Seitan natural, tempeh natural, tofu natural či inú náhradu mäsa, ktorá sa nám zdá chuťovo nevýrazná, namočíme najmenej na 20 minút (lepšie na niekoľko hodín – odložíme do chladu) do marinády.

 

Na gril (alebo na panvicu, na lávový kameň...) poukladáme najskôr tvrdšie druhy zeleniny a necháme „opekať“. Keď troška zmäknú, pridáme mäkšie druhy zeleniny a náhradu mäsa.

 

*** Výrazne ochutené kúsky, ako napríklad seitan špeciál, tempeh smažený alebo údený, ochutené tofu alebo náhrady údenín netreba dochutiť. Ak áno, stačí ich potrieť marinádou až pri konci grilovania, alebo už hotové.

*** Chuťovo mdlé náhrady mäsa kladieme na gril už namarinované, odkvapkané.

 

Ak chceme použiť olej, pridáme ho až pri konci grilovania, alebo ním pokvapkáme už hotové ugrilované kúsky.

 

Do zvyšnej marinády pridáme trocha panenského teplostabilného oleja. Neochutenú, takmer ugrilovanú zeleninu, potrieme marinádou a ešte ju necháme pár minút prehriať.

 

Jednoduchšia verzia: plátky zeleniny a rastlinnej bielkoviny grilujeme iba tak – na sucho, po obrátení ich pokvapkáme olejom a posypeme ochutenou bylinkovou /cesnakovou soľou.

 

Podávame s domácimi celozrnnými kváskovými bagetkami alebo chlebíkom a domácou horčicou alebo „kečupom“.

 

Domáca RAW horčica

 

3 pl horčičných semienok

3 pl balzamikového octu

1 čl umeoctu

3 - 5 pl panenského oleja (napríklad cédrového, ostropestrecového, konopného, z čiernej rasce...)

3 – 5 pl vody

(môže, alebo nemusí byť: štipka kurkumy; korenie alebo bylinky podľa chuti

 

Horčičné semienka zalejeme balzamikovým octom a necháme postáť 3 dni. Pridáme doň umeocot a olej, rozmixujeme.

Vznikne nám dosť hustá verzia horčice, ktorú môžeme pred použitím zriediť vodou, alebo odľahčiť na jemno nastrúhanou /rozmixovanou uhorkou /cukinou /tekvičkou. Riedime iba množstvo, ktoré skonzumujeme do 3 dní.

 

Nezriedená horčica nám vydrží v chladničke niekoľko týždňov.

Bezparadajkový „kečup“

 

1 – 2 mrkvy

1 – 2 cibule

Kúsok cvikle

1 – 2 dl vody s kúskom morskej riasy (wakame alebo arame)

Umeocot a jablčný ocot podľa chuti

 

Zeleninu nakrájanú na menšie kúsky uvaríme vo vode s riasou do mäkka. Po vypnutí ochutíme trochou umeoctu a jablčného (alebo iného ovocného) octu a rozmixujeme na hladko.

 

Tip: kto chce, pridá štipku mletého klinčeka /zeleného korenia /čily /kajenského korenia...

 

Podávame namiesto kečupu, alebo ako základ „paradajkovej“ omáčky či polievky bez paradajok J

 

 

Rýchly tekvicový šalát

 

½ kg mladej tekvičky /cukinky /patizónu...

2 čl umeoctu

2 – 3 pl slnečnicovej /šošovicovej /kešu /mandľovej... inej rastlinnej majonézy, alebo tofunézy či hustej rastlinnej fermentovanej smotany

 

Tekvicu (aj so zrniečkami, ak sú ešte mladé, mäkučké) na hrubo nastrúhame, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame. Zaťažíme aspoň na pár minút. Pred podávaním ju zjemníme rastlinnou majonézou alebo kyslou smotanou. Môžeme ozdobiť čerstvou vňaťou, kôprom či bylinkami.

 

Slivkový quinoový koláč

 

½ kg sliviek /iného sezónneho ovocia

1 šálka čerstvo pomletej quinoi /alebo quinoová či amarantová múka

1 šálka čerstvo pomletého ovsa /alebo ovsená múka či ovsené vločky

1 pl čerstvo pomletých ľanových alebo chia semienok (alebo vopred namočených)

1 čl kvalitnej sódy bikarbóny, alebo prášku do pečiva bez fosfátov

1 pl jablčného /iného ovocného octu

1 šálka kokosového /mandľového /quinoového /iného rastlinného „mlieka“

Štipka soli a pár štipiek mletého kardamonu /badiánu /vanilky...

1 pl obilného sladu alebo sirupu /javorového /datľového sirupu...

 

Vyhrejeme si rúru na 200 °C. Všetky suché zložky zmiešame. „Mokré“ zložky okrem ovocia zmiešame tiež. Suché nasypeme do mokrých a ihneď hmotu vylejeme na plech /do formy. Na vrch rýchlo poukladáme ovocie a koláč vložíme do zohriatej rúry. Pečieme asi ¾ hodiny na 175 °C.

(Čím je cesto vyššie, tým dlhšie. Napríklad 2 – 3 cm vysoké cesto stačí piecť približne ½ hodiny pri 180 °C.  5 – 7 cm vysoké kľudne aj hodinu. V polovici pečenie znížime teplotu na 170°C.)

 

Podávame preliaty slivkovým Sojade jogurtom s kvapkou doTERRA škoricového oleja J