Z AKCIÍ »
Jarné rozmary s Ľubkou 8.4.2016

 

Polievka so zelenej šošovice s kyslou kapustou a batatmi


1 šálka zelenej šošovice (alebo inej, prípadne mungo fazuliek)

1 šálka na rezance nakrájaných batatov (alebo petržlenu, paštrnáku či inej sladkej zeleniny)

2 šálky domácej kyslej kapusty (alebo  pickles)

kúsok morskej riasy Arame alebo hijiki

1 čl čiernych horčičných semiačok (alebo čiernej či rímskej rasce)

1 l vody

Umeocot podľa chuti. Kto chce zvýrazniť viac slanú, ako kyslú chuť, tak čiernu soľ alebo gomasio.

 

Šošovicu opláchneme, namočíme na 2 – 3 hodiny, alebo naklíčime (nie je nutné). Uvaríme ju v novej vode spolu s riasou a koreninami. O 20 – 30 minút pridáme k nej bataty, po ďalších 10 – 15 minútach kyslú kapustu alebo pickles. Pred podávaním ju dochutíme umeoctom, alebo miso pastou, čiernou soľou či gomasiom.

 

Tip: gurmáni si polievku môžu zjemniť rastlinnou smotanou, prípadne tekvicovým olejom.

 

Chia-pohánkové šúľance s dusenou žihľavou a amarantovou „syrovou“ omáčkou

½ kg čerstvo pomletej svetlej pohánky (alebo pohánkovej múky)

2 čl chia semiačok (3 pl alebo ľanových)

1 čl kurkumy

½ čl himalájskej alebo morskej soli - alebo podľa chuti

Voda podľa potreby

 

Do 3 dl vody namočíme chia semiačka a necháme postáť  10 minút. Primiešame k nim kurkumu a soľ, potom pohánkovú múku. Hnetieme husté cesto, kým sa nám prestane lepiť  na ruky. Postupne pridávame múku, ak to preženieme a je veľmi husté, tak opatrne ešte trocha vody. Cesto necháme pár minút postáť v chlade. Vlhkými, alebo naolejovanými rukami tvoríme šúľance /alebo cesto rozvaľkáme medzi dvoma fóliami a krájame na rezance, či vykrajujeme akékoľvek iné tvary /alebo trháme z neho kúsky, ako halušky... a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Keď kúsky vyplávajú na povrch, vyberieme ich sitkom, prepláchneme studenou vodou a udržujeme v teple. Podávame ako prílohu k čomukoľvek, kde sa hodia halušky, knedle či iné cestoviny.

 

Tip: z tohto cesta môžeme robiť aj jedlá na sladko – slivkové gule, makové šúľance... J

 

Žihľava na póre

 

1 stredne veľký pór, alebo 1 – 2 cibule

4 – 6 hrstí žihľavy (veľmi sa „zdusí“, môžeme k nej pridať napríklad špenát; medvedí cesnak; reďkovkové vňate...)

1 pl kvalitného teplostabilného oleja  (dali sme avokádový, môže byť napríklad sezamový, ryžový...)

Troška soli, alebo umeoctu, alebo shoyu či tamari omáčky

Štipka mletého muškátového orieška, alebo zeleného korenia

 

Mladú žihľavu odstopkujeme, opláchneme a necháme odkvapkať. Olej zohrejeme, vhodíme naň rezance póru alebo cibule a chvíľu restujeme. Keď zmäknú, hodíme naň žihľavu, prípadne aj iné buriny či vňate a prehrejeme 1 – 2 minúty.  Pridáme korenie, vypneme a ochutíme umeoctom. Po chvíľke podávame.

 

Tip: prívarok zo žihľavy dostaneme, ak ju zahustíme tofunézou či inou rastlinnou majonézou, alebo rastlinnou smotanou, kyslou sójovou smotanou, prípadne rastlinným mliekom s rozmiešaným arrowrootom. Dochutiť môžeme citrónovou šťavou, alebo umeoctom.

 

Amarantová „syrová“ omáčka

 

½ šálky amarantu

1 a ½  až 2 šálky vody

Kúsok morskej riasy

1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia (neaktívneho „tebi“)

1 – 2 pl tamari, alebo shoyu omáčky

1 strúčik cesnaku (nemusí byť)

3 pl panenského oleja podľa chuti (avokádový; cedrový; s čiernej rasce; ľanový; konopný...)

 

Amarant uvaríme vo vode s riasou úplne do mäkka (aspoň ¾ hodiny). Po dovarení  doň zamiešame lahôdkové droždie a necháme ho v teple postáť. Ak vychladne pod 50 °C, vmiešame doň shoyu alebo tamari omáčku, olej a cesnak. Riadne premiešame a „kaviárovou“ omáčkou polievame čokoľvek, kde sa nám hodí „lepkavá“ omáčka syrového typu J

 

Jarné divoké pickles

Šálku akéhokoľvek pickles (my sme mali mrkvov-reďkovkové s umeoctom) zmiešame s jedným až tromi druhmi divokých  až zeliniek, aké rastú práve okolo nás  - žihľavou; skorocelom; medvedím cesnakom; bazovými výhonkami; kozou nohou; mladými lipovými či brezovými lístkami...

Cícerový zákusok s kešu krémom

 

1 a ½ šálky uvareného cíceru (alebo 1 konzerva)

1 a ½ šálky čerstvo pomletej ryže natural (alebo pohánky, pšena, ryžovej či pohánkovej múky, prípadne ryžových alebo ovsených vločiek. My sme použili mleté ryžové vločky.)

1 šálka rastlinného mlieka (alebo trocha viac - podľa hustoty cesta)

1 pl jablčného octu (alebo šťavy y BIOcitrónu)

Štipka soli

Trocha mletého kardamonu (alebo vanilky; sušenej citrónovej či pomarančovej kôry...)

½ až 1 šálka kokosového cukru, alebo agáve, jablkového, datľového či javorového sirupu)

2 čl prášku do pečiva bez fosfátov, alebo jedlej sódy bikarbóny

 

Rúru si riadne vyhrejeme (na 200 °C). Plech či formu na pečenie si vymastíme kokosovým olejaom, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cícer rozmixujeme úplne do hladka, pridáme doň všetky mokré suroviny. Všetky suché suroviny vrátane prášku do pečiva či sódy riadne premiešame.

Zmiešame všetky suché a mokré suroviny do hladkej hmoty  a čo najrýchlejšie cesto vylejeme na plech a vložíme do rozohriatej rúry (rýchlosť je tu dôležitá, lebo sóda bikarbóna či prášok do pečiva ak zreaguje s jablčným octom alebo citrónom, nám cesto krásne nakypria – len by to malo celé „vybublinkovať“ najlepšie už zatvorené v rúre. Pečieme pri cca 180 °C asi 40 minút. V polovici pečenia môžeme znížiť teplotu o 15°C. Po vypnutí necháme korpus úplne vychladnúť.

 

 

Kešu krém:

1 šálka kešu  vopred namočených aspoň 2 – 6 hodín

1 kokosová smotana v konzerve

4 pl kokosového cukru (alebo sušený kukuričný slad)

Štipka soli, alebo kvapka umeoctu

1 pl sladkého ryžového octu (ak nemáme, tak citrónová šťava)

 

Opláchnuté kešu osušíme, pridáme štipku soli či umeoctu, rozmixujeme či zomelieme ich na jemno.

Verzia

a/  všetky ingrediencie rozmixujeme do hladkej hmoty, necháme chvíľu postáť v chlade a hotovou polotekutou hmotou polievame korpus

b/ konzervu s kokosovou smotanou riadne vychladíme, urobíme do nej dve dierky a necháme z nej vytiecť  všetku tekutinu. Hustú hmotu riadne vyšľaháme na hustú šľahačku. Do nej opatrne zašľaháme pastu vytvorenú z rozomletých či zmixovaných kešu, kokosového cukru a ryžového octu.

Vzniknutým hustým krémom plníme korpus.

 

Tip: táto hmota sa dá použiť aj na tiramisu, do zákuskov, na torty či do dezertných pohárov. Môžeme ju dochutiť napríklad aj karobom, alebo kakaom.

 

Zákusok s krémom či polevou podávame ozdobený jedlými kvetmi (sedmikráskou; sirôtkou; fialkou; pľúcnikom; podbeľom..., alebo mladými lístkami lesných jahôd, mätou, medovkou...