Z AKCIÍ »
Predenáška s Ľubkou 22.3.2018

Polievka zo zelenej šošovice

1 šálka zelenej šošovice /inej šošovice /mungo fazuliek

1 – 2 mrkvy /kúsok oranžovej tekvice

4 šálky vody

Kúsok riasy arame /hijiki

¼ čl himalájskej soli

3 – 4 bobkové listy / ½ čl kurkumy...

 

4 hrste vňatí z reďkovky /lobody /mladých žihľavových listov /medvedieho cesnaku /listov z mladého kalerábu /mangoldu /mladých lístkov z brezy či lipy... alebo 2 – 3 kombinácia

Na dochutenie: umeocot /tamari omáčka /shoyu omáčka podľa chuti /šťava z pickles

Šošovicu /mungo fazuľku  riadne prepláchneme, namočíme na 2 – 8 hodín, alebo naklíčime. Opláchneme, vsypeme ju do studenej vody s bobkovým listom či korením podľa chuti  a necháme zovrieť. Ak treba, vyzberáme penu. Pridáme riasu a varíme asi 20 – 30 minút. Posolíme ju, pridáme šikmé kolieska mrkvy či rezance tekvice a varíme ešte 10 minút.

Zelené vňate /listy /buriny opláchneme, necháme odkvapkať. Rozmixujeme ich s trochou uvarenej šošovice a vývarom z nej. Zelenú hmotu vylejeme do polievky, necháme zovrieť. Po zovretí vypneme a necháme chvíľu postáť. Pred podávaním ju ochutíme trochou umeoctu – ak sa nám žiada kyslo – slaná chuť, shoyu omáčkou pre slano – sladkú chuť, alebo tamari omáčkou pre výraznejšiu „mäsovú“ slanú chuť. Ozdobíme čerstvou vňaťou a podávame.

 

Brokolica s čiernou rascou a kuzu

½ kg brokolice

1 čl čiernej rasce /čiernej horčice /rímskej rasce /inej obľúbenej koreniny

2 čl ryžového /avokádového /arašidového /horčičného /iného panenského teplostabilného oleja

2 čl kuzu škrobu /arrowrootu /tapiokového škrobu

½ šálky studenej vody /rastlinného mlieka

2 čl shoyu omáčky /teriyaki omáčky /tamari omáčky /umeoctu

 

Na zohriaty olej vysypeme čiernu rascu či inú koreninu a restujeme, kým sa rozvonia (asi minútu). Hodíme na ňu nakrájané stonky brokolice, chvíľu popražíme. Pridáme ružičky brokolice, prehrejeme asi  2- 3  minúty. V studenej vode alebo rastlinnom mlieku rozmiešame posilňujúci škrob a za stáleho miešania vylejeme na brokolicu. Povaríme spolu 2 – 3 minúty a vypneme. Po vypnutí ochutíme sójovou omáčkou podľa chuti, alebo umeoctom.

 

Strukovinové fašírky

1 šálka uvarenej zelenej šošovice /mungo fazuliek  /inej strukoviny

1 čl korenia Garam masala /kari korenia ostrého alebo sladkého /inej orientálnej zmesi

1 pl tamari omáčky

½ šálky čerstvo pomletej obilniny (najlepšie takej, ktorú budeme mať ako prílohu, napríklad raže /kamutu /špaldy /jednozrnky /ryže..., alebo vločiek z nej)

2 pl kvalitného panenského ryžového /sezamového /avokádového /iného teplostabilného oleja, alebo arašidovej pasty či tahini

Do uvarenej strukoviny pridáme ochucovadlá, zahustíme ju čerstvo pomletým obilím či vločkami, nakoniec pridáme olej alebo orechovú či semiačkovú pastu. Z hmoty tvarujeme guľky /valčeky /iné tvary, alebo jvložíme do mafinových /srdiečkových /iných formičiek a pri teplote cca 200 °C pečieme do chrumkava asi 20 – 30 minút podľa veľkosti kúskov.

Podávame s varenou obilninou a omáčkou, alebo šťavnatou zeleninou.

Tip: namiesto koreninovej zmesi môžeme použiť iba 1 – 2 druhy korenia či byliniek, napríklad majoránka + cesnak /rozmarín + tymián /saturejka s mladou cibuľkou /oregáno + medvedí cesnak /kvalitná horčica + pažítka + sušené lahôdkové droždie...

 

Varená raž /iné obilie

1 šálka raže

3 šálky vody

Štipka soli

Kúsok riasy kombu

Raž /kamut /špaldu /jednozrnku /dvojzrnku /inú nešľachtenú odrodu pšenice riadne opláchneme, namočíme na 2 – 8 hodín do studenej vody a v tej istej vode dáme variť. Pridáme riasu kombu a varíme ju na veľmi slabom plameni 1 – 12 hodín (podľa toho, koľko energie tepla chceme získaťJ). 10 minút pred vypnutím do obilniny pridáme štipku soli, alebo ju dosolíme až tesne pred podávaním trochou čiernej soli či pár kvapkami shoyu omáčky. Podávame ako prílohu namiesto ryže či cestovín.

 

Mrkvovo - reďkovkové pickles

2 – 3 veľké mrkvy

1 veľká alebo 2 menšie biele reďkovky /vodnica /daikon /kvaka...

1 pl umeoctu

Zeleninu nastrúhame na hrubo, primiešame k nej umeocot, riadne „premesírujeme“, zaťažíme a necháme pod tlakom aspoň ½ hodinu (alebo aj 2 – 3 dni). Podávame k jedlu pre chuť aj lepšie trávenie J

 

Hruškovo - zázvorový chia koláčik

½ kg hrušiek /namiesto nich môže byť aj nastrúhaný petržlen alebo paštrnák s trochou ovocienky alebo jablčného koncentrátu)

Kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru, alebo na tenké plátky nakrájaný sušený

1 šálka makového /mandľového /lieskoorieškového /špaldového /inéha rastlinného mlieka

2 – 4 pl obilného sladu alebo sirupu (podľa sladkosti hrušiek či zeleniny)

2 pl šťavy z BIO citróna, alebo jablčného octu

štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu

štipka mletého kardamonu /anízu /feniklu /klinčeka

2 pl chia semiačok

1 pl čerstvo postrúhanej kôry z BIO citróna, alebo 1 čl sušenej citrónovej kôry

2 šálky čerstvo pomletej ryže naturál /ciroku /kamutu /špaldy /jednozrnky...

2 čl kvalitnej sódy bikarbóny, alebo prášku do pečiva bez fosfátov

 

Rúru si vyhrejeme na 250 °C. Hrušky /zeleninu nastrúhame na hrubo, pokvapkáme umeoctom alebo posolíme štipkou soli. Pridáme na jemno nakrájaný /nastrúhaný zázvor, citrónovú kôru a koreniny, chia semiačka, citrónovú šťavu alebo jablčný ocot a rastlinné mlieko. Do čerstvo pomletého ovocia primiešame sódu bikarbónu /prášok do pečiva a rýchlo ju zamiešame do mokrej hmoty. Ihneď cesto vylejeme do vymastenej a škrobom vysypanej formy (na srnčí chrbát /tortovej /bábovkovej..., alebo na pekáč) a vložíme do vyhriatej rúry. Teplotu znížime na 180 – 200 °C a pečieme podľa hrúbky cesta asi 35 – 55 minút. Upečenú hmotu necháme v teple postáť a až po úplnom vychladnutí ju vyklopíme z formy. Krájame na rezy a pred podávaním potrieme Sojade jogurtom, alebo kvalitným domácim džemom /mandľovou či inou orechovou pastou s trochu obilného sladu a esenciálnym olejom podľa chuti.