Z AKCIÍ »
Čo nás ochladí a čo zahreje?

Na čom sme si tentokrát v piatok pochutili a dozvedeli sa, čo nám v zime pomôže ostať v teple.

Ponúkame recepty aj pre tých, ktorý sa zúčastniť nemohli...

 

Hrachová „provenskálska“ polievka

1 šálka lúpaného hrachu (žltého, zeleného, alebo mungo fazuliek či šošovice)

4  šálky vody

Kúsok riasy Kombu

Kúsok hokkaida, alebo inej tekvice

2 hrste na tenko nakrájanej kapusty

1 – 2 červené štipľavé papriky (kápie)

1 čl soli + strúčik cesnaku, alebo cesnaková soľ

1 čl provensálskych byliniek (alebo zmes bylín či vňatí podľa vlastnej chuti)

 

Riasu namočíme do studenej vody. Hrach opláchneme, namočíme na 2 až 8 hodín. Vodu zlejeme, opäť ho opláchneme a dáme do studenej vody. Privedieme do varu. Necháme ho prudko vrieť odokrytý asi 10  minút. Ak treba, vyberieme penu. Prilejeme doň vodu s riasou, prikryjeme a varíme až do rozvarenia – asi 2 až 3 hodiny. Rozvarený hrach osolíme, pridáme doň na tenké prúžky nakrájanú zeleninu a varíme ešte 12 – 17 minút. Do hotovej polievky prisypeme provenskálske (alebo iné) bylinky a vypneme. Podávame posypanú čerstvou vňaťou.

Jačmenné „halušky“ so zelenou omáčkou

1 šálka celého jačmeňa, alebo jačmenných krúpov veľkých

3 šálky vody, kúsok riasy Kombu

1 pl kvalitného panenského oleja podľa chuti (cedrového; ryžového; avokádového...)

1 pl umeoctu, alebo trocha čiernej soli

 

Omáčka:

1 téglik rastlinnej majonézy

...(šošovicovej; slnečnicovej; alebo tofunézy či tofu tatárskej omáčky, prípadne avokádo)

3 – 4 hrste čerstvých vňatí z bielej reďkovky (alebo žihľava; zelený šalát; špenát, či zmes iných vňatí)

3 – 4 pl lahôdkového sušeného droždia

1 čl umeoctu (alebo shoyu či tamari omáčky)

Voda podľa potreby (cca 1 – 1,5 dl)

 

Vňate rozmixujeme s trochou vody (ako smoothie), pridáme rastlinnú majonézu, zahustíme lahôdkovým neaktívnym droždím, dochutíme umeoctom. Podávame k čomukoľvek, k čomu sa hodí prívarok, omáčka, alebo majonéza.

 

Jačmeň varíme vo vode s riasou úplne do mäkka (asi 2 – 2,5 hodiny). Po vypnutí ho necháme chvíľu postáť. Pridáme doň olej, osolíme umeoctom alebo soľou a riadne premiešame.

Na tanier servírujeme kôpku uvareného jačmeňa, polejeme zelenou omáčkou a posypeme „oškvarkami“ z tempehu, alebo zelerovými...

 

Podávame s pickles ( nakvasenou zeleninou) - dali sme z nastrúhanej bielej reďkovky a mrkvy, premiešaný s umeoctom a zaťažený (20 minút až 2 – 3 dni). Do hotového môžeme pridať vňate, alebo rukolu.

 

Mrkvové rezy

300 g mrkvy nastrúhanej na jemno

500 g jemných ovsených vločiek s klíčkami, alebo ovsenej múky (alebo ½ na ½)

3 pl hrachovej múky (alebo cícerovej; amarantovej; quinnovej; hrašky...)

100 ml kokosového oleja

1 čl sušeného mletého zázvoru (alebo 1 pl čerstvého)

1 čl prášku do pečiva bez fosfátov / vínneho kameňa (alebo sódy bikarbóny)

Štipka sušenej citrónovej kôry (alebo čerstvej z BIO citrónu)

1 pl citrónovej šťavy (alebo jablkového octu)

2 - 3 pl sirupu z agáve, alebo 4 pl obilného sladu či sirupu

Štipka soli, alebo pár kvapiek umeoctu

1,5 až 3 dl vody alebo kokosového; ovseného; mandľového...či iného rastlinného mlieka

 

Krém:

600 g mrkvy

200 g sušených datlí (alebo hrozienok; sliviek...)

2 dl vody

hviezdička badiánu (alebo iné obľúbená sladká korenina)

Štipka soli

150 ml datľového sirupu (alebo javorového, obilného...)

100 g kvalitného kakaa

100 g kakaového masla

po 2 – 3  kvapky zázvorového a citrónového (alebo iného obľúbeného) oleja doTERRA

 

Mrkvu nastrúhanú na jemno premiešame so štipkou soli alebo s umeoctom. Pridáme k nej všetky suché ingrediencie, primiešavame sirup a šťavu, po chvíľke pridáme roztopený kokosový olej. Rastlinným mliekom alebo vodou cesto zriedime na polotekuté (približne hustota bábovkového).

Vlejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri cca 180 °C asi 25 až 35 minút (podľa hrúbky cesta).

 

Tip I: 1/3 vločiek alebo múky môžeme nahradiť napríklad mletými orechami, alebo mandľami, lieskovcami, slnečnicovými či inými semiačkami, nasekanými gaštanmi či múkou z nich...)

 

Tip II.: . Táto hmota je bez zriedenia dosť hustá na to, aby sme s nej mohli tvarovať rôzne sušienky. Dá sa použiť kdekoľvek namiesto lineckého cesta.

Krém:

Mrkvu s datľami a badiánom  uvaríme do mäkka. Pridáme štipku soli, osladíme a povaríme ešte 3 – 5 minút. Po miernom vychladnutí hmotu rozmixujeme do hladka. Časť tohto „mrkvového džemu“ si odložíme na ozdobu, do ostatného zamiešame kakao, kakaové maslo a pár kvapiek zázvorového oleja. Mixujeme do hladkého krému.

Krém vylejeme na upečený a vychladnutý korpus. Zarovnáme ho, alebo na vrchu vytvoríme vzory (napríklad vidličkou). Necháme stuhnúť v chlade. Pred podávaním každú porciu ozdobíme odloženou mrkvovou hmotou, do ktorej zamiešame pár kvapiek citrónového oleja.