Z AKCIÍ »
23.9.16 prednáška Marinády, koreniny, bylinky,...

Mrkvovo - cukinová polievka

1 väčšia cukina (alebo tekvica, patizón...)
2 mrkvy (alebo petržlen, paštrnák, kúsok zeleru, biela reďkovka, kaleráb...)
zväzok vňate (použili sme mrkvovú)

1 pl kokosového oleja

Štipka soli, kúsok morskej riasy (wakame alebo arame)
1/2 l vriacej vody
1/4 l kokosovej alebo inej rastlinnej smotany
umeocot podľa chuti

na dochutenie: čerstvý kôpor (alebo feniklová vňať; koriandrová vňať; voňavé bylinky podľa chuti..)
Zohrejeme kokosový olej, vsypeme doň na drobno nakrájanú vňať a soľ. Po chvíľke pridáme na tenko nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu (či inú tvrdšiu zeleninu) a riasu. Popražíme 3 - 5 minút, pridáme nastrúhanú cukinu (tekvicu...), podlejeme vriacou vodou a pomaly varíme ešte 8 - 12 minút. Tesne pred vypnutím zamiešame do polievky 2/3 kôpru, zjemníme ju kokosovou smotanou. Zvyšným kôprom ozdobíme každú porciu až na tanieri.
Tip  I.: ak nemáme rastlinnú smotanu, vynecháme vodu (alebo použijeme iba 1 dl na podliatie) a použijeme 1/2 až 3/4 l rastlinného mlieka.

Tip  II: ak vynecháme vodu (alebo použijeme iba 1 dl na podliatie) a pridáme viac smotany alebo tofunézu, vznikne nám chutný  hustý prívarok.

Seitan /tofu /tempeh /hocičo :) na cesnaku a bylinkách

400 g seitanu špeciál (alebo ochuteného tofu, tempehu či seitanu natural - ten treba ochutiť viac)
3 - 5 strúčikov cesnaku (alebo podľa chuti)
za hrsť čerstvých, alebo 2-3 čl sušených byliniek (dali sme saturejku s oreganom)
2 pl panenského sezamového (ryžového; arašidového; slnečnicového...) oleja
1 pl tamari alebo shoyu omáčky, prípadne miso pasty

Seitan (tofu, tempeh...) nakrájame na plátky, posypeme bylinkami, zmiešame so sójovou omáčkou alebo miso pastou a polejeme olejom. Necháme chvíľu postáť (aspoň 15 minút).
Na zohriatej panvici opražíme namarinované kúsky do mäkka (pomaly a dlhšie), alebo do chrumkava - prudšie. Podávame s prílohou a zeleninou.

Quinoové pšeno s koriandrom

1 šálka quinoi
1/2 šálky pšena
4 - 5  šálok  vody
soľ podľa chuti
čerstvá koriandrová vňať (alebo iná obľúbená)

Pšeno s quinoou opláchneme, vysypeme ho do studenej vody a dáme variť. Po zovretí ho osolíme a posypeme na jemno nakrájanými hrubšími časťami vňate (jemné si odložíme na ozdobu). Varíme bez miešania asi 25 minút. Po vypnutí premiešame. Ak ho chceme viac šťavnaté, prilejeme ešte trocha vriacej vody, ak suchšie, necháme ho chvíľu postáť. Každú porciu posypeme čerstvou vňaťou.

Tip: Na tanieri môžeme quinoové pšeno poliať obľúbeným panenským olejom (tekvicovým; sezamovým; orechovým; makovým...)

Hruškovo-kokosový koláčik

1/2 až 3/4 kg hrušiek (alebo jabĺk či iného obľúbeného ovocia)
1/2 kg jemných ovsených vločiek s klíčkami (alebo celozrnných ryžových)

2 pl kokosového oleja
2 - 3 pl kokosového cukru (alebo menej - podľa sladkosti ovocia)
1 pl jablčného octu

200 g strúhaného BIO kokosu
štipka soli (alebo pár kvapiek umeoctu), štipka Aladinovho korenia do kávy (alebo kardamonu; anízu; feniklu...)

Najkrajšiu hrušku si odložíme na ozdobu, ostatné na hrubo nastrúhame. Ochutíme ich korením, soľou, osladíme. Zahustíme vločkami, riadne premiešame. Primiešame kokos (troska odložíme na ozdobu) a roztopený kokosový olej a hmotu urovnáme v pekáči alebo v tortovej forme. Vrch ozdobíme na plátky nekrájanou hruškou a dáme do zohriatej rúry. Pečieme pri 175 - 185 °C asi 40 minút (podľa hrúbky cesta).

Hotový nakrájame na kúsky a posypeme kokosom. (Kto má rád šťavnatejšie, poleje si kolčik rozvareným ovocím)

Tip: ak chceme mať koláčik nadýchaný, najskôr zmiešame všetky mokré ingrediencie, potom do suchých zamiešame 1 - 2 čl sódy bicarbóny. Suché zamiešame do mokrých a ihneď vylejeme na papierom vystlaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.